Los Molinos de Viento

Aquests set molins de vent estan situats sobre un turó al costat del poble La Mota del Cuervo, en el paratge conegut com "La Sierra". El 1967 rep la denominació geoturística de "Balcón de La Mancha" per l'immens horitzó que es contempla des d'ells.
 Els molins consten de tres plantes, en la superior es trobaven els finestrals a través dels quals entra el vent que mou la maquinària, que fa volar les aspes per girar l'enorme roda catalina i així moure la pedra que converteix el blat en farina.




Els molins són: El Zurdo, El Cervantes, El Piqueras, El Gigante, El Goethe, El Iraq i el Franz Grillparzer.
L'any 1955 es va fundar la "Asociación de Amigos de los Molinos" per tal de protegir-los i reconstruir-los sobre els fonaments originals. Anys més tard, i gràcies al Patronat Local dels Molins i el Monument a "Don Quijote" (creat el 1969), dependent de l'ajuntament, es conceben els molins com a eixos de l'interès cultural al poble, per la qual cosa es pensa en dedicar cadascun d'ells a una nació europea i donar-los el nom dels seus més cèlebres literats.


El molí més destacat per a mi i la meva família és el Piqueras d'aquí el meu interès per explicar-vos aquest breu comentari sobre el meu besavi. Va ser Joaquín Piqueras Mujeriego, un comerciant del poble de la Mota del Cuervo, que uns mesos abans que es fundés l'associació, ja donava voltes pel seu cap el projecte de tornar a edificar els molins. Ell va ser el fundador. 


El Piqueras. El primer a reconstruir gràcies als donatius de diversos particulars moteños, l'ajuntament i la Asociación de Amigos de los Molinos. Es va inaugurar el 1962 en honor al fundador d'aquesta associació ,. De propietat municipal, està cedit a l'associació i alberga en el seu interior un museu d'agricultura, el qual exposa les seves objectes en els tres pisos d'alçada.





Després d'anys sense activitat, van patir diversos desperfectes fins que en la dècada dels noranta va començar de nou el seu impuls i s'han anat reformant durant el transcurs dels anys fins avui dia.
Els molins que es poden visitar avui en dia són tres i cada dissabte es realitza la mòlta tradicional al molí "El Gigante", avui també Oficina d'Informació Turística. A "El Goethe" poden gaudir de l'artesania del fang, molt important a la localitat, ja que s'ha instal·lat un petit terrisseria i en "El Piqueras", un museu manxec.

Comentarios